Inspiration

...
Earthships


Midden jaren 70 van vorige eeuw bouwde Michael Reynolds uit afvalmaterialen (autobanden, blikjes en flessen) het eerste earthship. Gaandeweg evolueerde het earthship naar zijn huidige vorm.

Earthships maken gebruik van de aanwezige elementen: vuur (in de vorm van de zon), aarde, water en lucht. Deze zijn op een zodanige manier geïntegreerd in een earthship dat het een autonoom en zelfvoorzienend geheel wordt.

- Vuur: de zon wordt passief, door juiste oriëntatie van het earthship en de ramen, gebruikt om de bandenmuren, gevuld met aangestampte aarde, op te warmen. Actief wordt er elektriciteit gewonnen door zonnepanelen en warm water door thermische panelen.
- Aarde: een Earthship is langs 3 zijden ingepakt in de aarde, je leeft als het ware in de aarde. De dikke bandenmuren zijn gevuld met aarde en fungeren als warmteopslag.

- Water: Dit wordt opgevangen via het dak en naar een watertank geleid. Van hieruit wordt het middels filters naar drinkbare kwaliteit gebracht. Het afvalwater van afwas, wasmachine, douche etc., mits gebruikmakend van biologisch afbreekbare (af)was- en schoonmaakmiddelen, wordt grijs water. Dit voedingsrijke water wordt door een bak geleid in het serre-deel van het earthship, waar planten zich mee voeden en hierdoor het water weer schoner maken. Dit water wordt daarna in een tank bewaard om de WC mee te spoelen. Restwater hieruit wordt in een vergaarbak met riet geschoond naar een kwaliteit die terug de natuur in kan.

- Lucht:  gebruikmakend van het feit dat warme lucht stijgt, koude lucht daalt en er daardoor een luchtverplaatsing ontstaat van koud naar warm, wordt het huis al naar gelang het seizoen gekoeld of opgewarmd. Daarnaast consumeren de planten in de plantenbak niet alleen de voedingstoffen uit het water, maar ook de koolstofdioxide, die de bewoners uit ademen, en zetten deze om in zuurstof.

Kortom concepten en natuurlijke kringlopen, te vinden op onze eigen planeet, worden slim ingezet in een earthship.
Om de natuur niet onnodig te belasten gebruikt men bij het bouwen afvalmaterialen (autobanden) aangevuld met herbruikbare en milieuvriendelijke alternatieven. Earthships worden bij voorkeur gebouwd door de bewoners zelf, aangevuld met vrijwilligers van heinde en verre, wat het bouwen van een earthship tot een beleving op zich maakt.
Naast de gebruikelijke concepten is er ook ruimte en/of noodzaak voor aanvullende nieuwe concepten.
Zo zal wat extra verwarmen in een koude winter geen overbodige luxe zijn. Hierbij wordt gekeken naar CO2-neutrale oplossingen, waarbij overtollig geproduceerde warmte zoveel mogelijk in de muur dient te worden opgeslagen voor latere afgifte.

Ook wordt er bijvoorbeeld nagedacht over mini methaaninstallaties, die de methaan winnen uit de eigen uitwerpselen. Methaan welke in winter kan gebruikt worden voor o.a. extra warmte- en elektriciteitsopwekking. Het restafval hieruit is weer bruikbaar als meststof voor de eigen tuin.
Een earthship gaat uiteindelijk terug naar het concept van alles zo doeltreffend gebruiken en inzetten met minimale verliezen en bij voorkeur in een zo natuurlijk mogelijke kringloop. Earthships zijn daarom woningen die bij uitstek geschikt zijn voor personen die weer een stapje dichter bij het natuurlijke ritme van de aarde willen komen en daarin zoveel mogelijk zelfvoorzienend en met respect voor de omgeving wensen om te gaan.